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Effects of grape seed and cranberry extracts concerning the disinfection of the root canal without decreasing the strength of remnant tooth structure: a systematic review

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Dissertação de Mestrado (1.487Mb)
Data
2021
Autor
Febvey, Alexane Wladislawa Cecile
Metadata
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Resumo
Objetivo: O objetivo deste trabalho foi realizar uma revisão integrativa sobre o efeito antimicrobiano dos extratos de sementes de uvas e de arando na desinfeção de canais radiculares sem, no entanto, prejudicar as propriedades mecânicas da estrutura dentaria remanescente. Material e métodos: Uma pesquisa sistemática foi feita na plataforma PubMed usando as palavras-chaves seguintes: grape seed OR cranberry OR vaccinium macrocarpon OR proanthocyanidin AND antibacterial OR antimicrobial OR disinfection OR decontamination OR bacteria removal OR bacteria eradication OR bacteria elimination AND endodontic OR root canal AND faecalis AND strength. Os critérios de inclusão envolveram estudos in vitro publicados em língua Inglesa até 11 de fevereiro de 2021 sobre o efeito antimicrobiano das sementes de uvas (grape seed, GSE) e de arando. Resultados. Sobre os 185 artigos identificados, 13 artigos foram selecionados para esta revisão integrativa. As sementes de uvas (GSE), compostos por proantocianidinas, apresentam uma ação antioxidante sobre a principal bactéria das infeções endodônticas secundárias, E. faecalis. Atuando sobre os componentes da membrana celular e sobre o metabolismo bacteriano, a eliminação de E.faecalis pode atingir 96,97%. O arando, igualmente constituído por proantociadinas, possui uma atividade antibacteriana comprovado sobre outras patologias da cavidade oral como a periodontite e as caries. Ainda, os compostos do GSE e arando promovem uma densificação da rede de colagénio da dentina e melhora as propriedades mecânicas da estrutura dentária remanescente. No entanto não possuem a capacidade de dissolução do smear-layer. Conclusão: Os extratos de arando e sementes de uva apresentam uma significativa atividade antimicrobiana nos canais radiculares quando usados como uma solução irrigadora sem interferir nas propriedades mecânicas da estrutura remanescente. Além disso, podem ser associados a outros compostos para amplificar o efeito antimicrobiano e para assegurar a eliminação do smear-layer.
 
Objective: the main aim of this study was to perform an integrative review on the effects of grape seed and the cranberry extracts concerning the disinfection of the root canal without decreasing the strength of the remnant tooth structure. Materials and methods: An integrative search was carried out on the PubMed electronic platform using the following key terms: grape seed OR Cranberry OR vaccinium macrocarpon OR proanthocyanidin AND antibacterial OR antimicrobial OR disinfection OR decontamination OR bacteria removal OR bacteria eradication OR bacteria elimination AND endodontic OR root canal AND faecalis AND strength. The inclusion criteria involved articles published in the English language, until February 11th, 2021, reporting the antibacterial effect of grape seed and cranberry extracts. Results: Of 185 articles identified, 13 articles were selected for this integrative review. The grape seed extract (GSE), composted of proanthocyanidins, showed an antioxidant activity against the main bacteria of the endodontic secondary infection. The bacteria removal percentage can reach around 96,97% due to the bacteria cell membrane and metabolism, and biofim formation. Also, cranberry is composed of proanthocyanidins although the antimicrobial effects were validated against bacteria related to as periodontitis and dental decay. Additionally, grape seed or cranberry allowed the dentin collagen cross-linking that maintained the 3D collagen network leading to the maintenance of the strength of the tooth root remnant structure. However, the contaminated smear layer cannot be removed by using only GSE or cranberry. Conclusions: Grape seed extract and cranberry extracts revealed a significative antimicrobial activity in the tooth root canals when used as irrigant solutions without altering the mechanical properties of the remnant dentin tissues. Furthermore, those components can be associated with traditioanl compounds to enhance their antimicrobial effects and eliminate the smear layer.
 
URI
http://hdl.handle.net/20.500.11816/3747
Collections
  • Medicina Dentária

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