• English
    • português
    • français
    • português (Brasil)
    • español
    • italiano
  • English 
    • English
    • português
    • français
    • português (Brasil)
    • español
    • italiano
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Instituto Universitário de Ciências da Saúde
  • Ciências Dentárias
  • Medicina Dentária
  • View Item
  •   Home
  • Instituto Universitário de Ciências da Saúde
  • Ciências Dentárias
  • Medicina Dentária
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Os efeitos orais causados pelo consumo de bebidas ácidas

Thumbnail
View/Open
Dissertação de Mestrado (2.000Mb)
Date
2023
Author
Picot, Lucile Nicole Jocelyne
Metadata
Show full item record
Abstract
As mudanças no estilo de vida ao longo das últimas décadas, especialmente relacionadas com os hábitos alimentares, levaram a um aumento significativo da erosão dentária, sendo as bebidas ácidas, como os sumos de fruta e os refrigerantes, os principais culpados. A presente revisão sistemática tem por objetivo avaliar os efeitos orais causados pelo consumo de bebidas ácidas. Uma pesquisa eletrônica na base de dados de publicações científicas PubMed foi realizada com os seguintes termos científicos: “acidic beverages”, “dental erosion”, “dental hard tissues” e “demineralization”. 596 estudos foram obtidos, dos quais 14 foram considerados como relevantes para este estudo. Os estudos utilizados forneceram dados importantes para avaliar o potencial erosivo de diferentes bebidas ácidas, as várias propriedades químicas das bebidas carbonatadas e os seus efeitos no esmalte humano e resinas compostas. A erosão dentária causada por essas bebidas varia devido às diferenças em suas propriedades físico-químicas, mas pode ser reduzida pela presença de cálcio, pela manutenção de temperaturas baixas e viscosidade adequada, e alguns materiais restauradores são mais resistentes a essas bebidas ácidas do que outros. Essas bebidas ácidas podem impactar negativamente a saúde bucal e geral então é importante educar os pacientes sobre os efeitos prejudiciais e tomar medidas para proteger e restaurar os dentes e restaurações afetados.
 
Changes in lifestyle over the last decades, especially related to eating habits, have led to a significant increase in dental erosion, with acidic drinks, such as fruit juices and soft drinks, being the main culprits. The present systematic review aims to evaluate the oral effects caused by consuming of acidic beverages. An electronic search in the PubMed scientific publications database was performed with the following scientific terms: "acidic beverages", "dental erosion", "dental hard tissues" and "demineralization". 596 studies were obtained, of which 14 were considered relevant for this study. The studies used provided important data to evaluate the erosive potential of different acidic beverages, the various chemical properties of carbonated beverages and their effects on human enamel and composite resins. Dental erosion caused by these beverages varies due to differences in their physicochemical properties. Still, it can be reduced by the presence of calcium by maintaining low temperatures and adequate viscosity, and some restorative materials are more resistant to these acidic beverages than others. These acidic beverages can negatively impact oral and overall health, so educating patients about the harmful effects and taking steps to protect and restore affected teeth and restorations is important.
 
URI
http://hdl.handle.net/20.500.11816/4437
Collections
  • Medicina Dentária

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
CESPU CRL
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
CESPU CRL